Toen Apple in 2014 de eerste Apple Watch onthulde, benadrukte CEO Tim Cook meteen hoe precies het horloge de tijd aangeeft, door te stellen dat hij nooit meer dan 50 milliseconden afwijkt van de universele standaardtijd.
Immers, de belangrijkste taak van Apple Watch is aangeven hoe laat het is, toch?
Dat mag dan wel zo zijn, Apple Watch was tot nu toe een groot, zwart vierkant aan je pols dat een groot deel van de dag niets zat te doen, totdat je hem wakker schudde met een hevige armbeweging.
Maar dat gaat allemaal veranderen met de Apple Watch Series 5, die vrijdag 20 september op de markt komt, met een vanafprijs van 449 euro. Dit nieuwe model heeft een scherm dat altijd aan blijft en informatie kan geven als de datum, het weer, voortgang van je activiteit en andere gegevens die je zelf kan instellen.
Het is een van de nieuwe toepassingen waarmee de Apple Watch Series 5 zich onderscheidt van zijn voorganger Series 4, die Apple niet langer zelf verkoopt. Behalve een scherm dat niet uit gaat, zit er in het nieuwe horloge ook een ingebouwd kompas en de mogelijkheid om noodnummers te bellen ook als je op reis bent in het buitenland.
Ik heb de Apple Watch Series 5 nog maar net uit de doos gehaald, maar hier al een overzicht van wat mij het meest is opgevallen tot nu toe. Onze complete review zal dieper ingaan op alle toepassingen en andere details van het horloge.
Het scherm van de Series 5 is geavanceerder dan dat van de Fitbit Versa 2.
De Fitbit Versa 2 - in Nederland te koop voor 199 euro - kun je beschouwen als de grootste concurrent van de Apple Watch die ook een scherm heeft dat altijd aanblijft, ook als hij niet actief is. Maar de functionaliteit van de Fitbit is veel beperkter dan die van de nieuwe Apple Watch.
De nieuwe smartwatches van Apple zijn geoptimaliseerd om het scherm altijd aan te hebben staan, dat brengt de beeldverversingsfrequentie terug tot slechts 1 Hz om de batterij te sparen. Dat betekent dat je kan kiezen welke informatie je altijd kan zien, zoals het weer, je volgende agendapunt of een timer.
Hiermee is de overgang tussen spaarstand en gewoon display ook veel soepeler, waardoor het lijkt alsof die er niet is. De meeste scherminstellingen die ik tot nu toe heb geprobeerd, worden maar ietsjes helderder en scherper al je je pols draait om het scherm te activeren.
Ik heb het horloge nog maar een paar uur gebruikt, maar merk nu al hoe fijn het is om altijd te kunnen zien hoe laat of wat voor weer het is, met slechts een blik op mijn pols in plaats van allerlei bewegingen met mijn arm te moeten maken of het scherm aan te raken.
Dat is heel anders dan de beleving van het scherm van de Versa 2, dat alleen de tijd, datum, batterijduur en activiteitengegevens laat zien. Hij schakelt ook niet automatisch naar het gewone scherm als je je pols draait, zoals wel het geval is bij de nieuwe Apple Watch.
Bekijk hieronder een aantal foto's van hoe de Apple Watch er met verschillende scherminstellingen uitziet in de sluimerstand. Het zal je opvallen dat het display iets minder helder zijn dan normaal.
Activiteit
Caleidoscoop
Infograph
Het kompas is handig voor wandelaars en mensen die ervan houden om door een stad te struinen.
Hoewel je in 2019 echt niet per se een kompas nodig hebt om van A naar B te komen, is het toch makkelijker als je er eentje hebt. De handigste toepassing van het kompas in de Apple Watch Series 5 is waarschijnlijk de Maps-app van het horloge. Op de kaart kan je de exacte richting zien waarin je je beweegt, zodat je altijd zeker weet dat je de goede kant op gaat. Dat is vooral handig voor mensen die in grote steden wonen en vaak lopen of de metro nemen, en voor wandelaars die er zeker van willen zijn dat ze het juiste pad volgen.
Maar verder is er eigenlijk niks veranderd.
Het scherm van de nieuwe Apple Watch dat altijd aan staat en het ingebouwde kompas maken het horloge veel handiger voor twee belangrijke zaken: de tijd weergeven en de juiste richting.
Maar als je nu een Series 4 hebt, dan hoef je die echt niet in te ruilen. Het nieuwe scherm is heel fijn, maar het is het niet waard om daar 449 euro voor uit te geven. De Series 4 en Series 5 hebben verder veelal dezelfde toepassingen. Ze voelen ook hetzelfde, omdat ze allebei 10,7 millimeter dik zijn en ook qua snelheid en prestaties helemaal vergelijkbaar zijn.
Ik zou hetzelfde advies geven voor mensen die erover denken hun Series 3 te upgraden, tenzij je het belangrijk vindt een elektrocardiogram te kunnen lezen en harde valpartijen te kunnen detecteren. Deze toepassingen zijn toegevoegd aan de Series 4.
Lees meer:
- De iPhone 11 toont aan dat Apple een belangrijke les heeft geleerd
- Steve Wozniak, de mede-oprichter van Apple, vindt dat de techgigant zich al lang had moeten opsplitsen
- Kan de Fairphone 3 het grote publiek voor zich winnen? De lagere prijs van €450 moet daarbij helpen
- Apple voert deze 9 verbeteringen door in iOS 13 – en maakt zo je iPhone een stuk prettiger in gebruik